Eerlijk klimaatbeleid dat iedereen meeneemt

21 Mei 2024

Eerlijk klimaatbeleid dat iedereen meeneemt

Zondag 9 juni wordt een cruciale dag. Jouw stem heeft impact! 

Heb jij al je keuze gemaakt? Groen staat voor een eerlijke, rechtvaardige en duurzame samenleving. Een stem voor Groen is een stem voor een toekomst waarin iedereen meetelt, waarin we zorgen voor onze planeet en voor elkaar.

Groen zet in op openbaar vervoer voor iedereen

De Lijn heeft met het nieuwe vervoersplan veel mensen in de kou laten staan, en dat voelt niet goed. Sinds 6 januari is reizen met het openbaar vervoer een gedoe. Haltes die verdwijnen, Flexbussen die niet komen opdagen, ... Herkenbaar, toch?

Groen wil het openbaar vervoer weer toegankelijk maken voor iedereen. Of je nu naar je werk, je school, de winkel of de dokter moet, wij zorgen ervoor dat je daar komt – waar je ook woont, wie je ook bent.

Waarom? Omdat een goed openbaar vervoersnetwerk veel meer is dan je van A naar B te verplaatsen. Het gaat om verbindingen leggen tussen steden en gemeenten en mensen de kans geven om volop deel te nemen aan het sociale leven.

Groen gaat voor meer bussen, trams, en treinen, voor betere verbindingen en een betrouwbare service. En we maken het ook nog eens betaalbaar.

Ons voorstel: een abonnement van 1 euro per maand voor jongeren, ouderen, minder mobiele reizigers en mensen met een laag inkomen.

Groen bewaart open ruimte

Wist je dat er in Vlaanderen elke dag maar liefst 10 voetbalvelden aan open ruimte verdwijnen onder een laagje beton? En dat heeft zware gevolgen. Meer beton betekent meer kans op overstromingen, droogte en hittegolven. Het is dus hoog tijd voor verandering!

Groen staat voor die verandering. Onze betonstop is hét antwoord op de snelle verstedelijking en het verlies van waardevolle open ruimte in Vlaanderen en België.

Wat betekent die betonstop? Groen bouwt enkel daar waar het écht nodig en verantwoord is: in de bestaande dorps- en stadskernen, in de beschikbare ruimte. Daarbinnen onderzoeken we alternatieve woonvormen en bekijken we hoe we bestaande gebouwen een nieuwe functie kunnen geven.

Door die maatregelen creëren we niet alleen gezonde en aangename plekken om te wonen, te werken en te ontspannen, maar behouden we ook kostbare open ruimte en beschermen we onze natuurgebieden en landbouwgronden. En last but not least: de betonstop bereidt ons voor op de uitdagingen van klimaatverandering en een duurzame toekomst.

Groen koestert en beschermt natuur

Een gezonde omgeving begint met groen om de hoek! Groene gebieden en bossen zijn niet alleen aangenaam, maar ze zorgen ook voor een frisse bodem, zuiver water, schone lucht en heerlijke verkoeling op warme dagen. En laten we eerlijk zijn, dat doet wonderen voor je fysieke én mentale gezondheid.

Met Groen streven we naar natuur in jouw buurt, gewoon op loopafstand. Met de 3/30/300-regel geven we elke woning recht op 3 zichtbare bomen, 30% 'klimaatgroen' in de omgeving en toegankelijk groen op slechts 300 meter afstand. Zo vindt ook jij een verademing in het groen!

Maar daar houdt het niet op. Groen staat ook voor biodiversiteit. Wij willen een beleid dat bedreigde (dier)soorten en hun leefgebieden beschermt. Zo houden we ons ecosysteem gezond en geven we een boost aan onze landbouw en voedselvoorziening.

En heb je al gehoord dat groen onze beste bondgenoot is in de strijd tegen klimaatverandering? Natuur helpt water vast te houden, zuivert de lucht en houdt het klimaat in balans. Door te investeren in groen, investeren we in een duurzame toekomst, ook die van jou!

Zorg: menselijk en toegankelijk

Kwaliteitsvolle, betaalbare en menselijke zorg is een fundamenteel recht voor iedereen, of je nu jong of oud bent. Maar door de aanhoudende crisis dreigt dit recht op zorg te verdwijnen.

Vooral de crisis in de kinderzorg en het onderwijs woekert voort. En daar wil Groen een einde aan maken. Het tekort aan opvang en leerkrachten? Dat zien wij als een directe aanval op eerlijke kansen, vooral voor de meest kwetsbare kinderen en ouders.

Groen vindt het voorstel van de regering om in de kinderopvang voorrang te geven aan voltijds werkende ouders beneden alle peil. Zo straf je gezinnen straffen die bewust kiezen voor een betere balans tussen werk en zorgtaken. En het lerarentekort mag geen obstakel zijn voor kwaliteitsonderwijs. In het onderwijssysteem moet elke leerling de kans krijgen om te groeien en te bloeien.

Besparingen of halfslachtige oplossingenzijn een no-go voor Groen. Wij willen investeren in de zorgsector!

Wat stellen we concreet voor? Meer opvangmogelijkheden dichter bij huis. Betere ondersteuning, statuten en verloningen voor het hardwerkende personeel in de kinderopvang. En de juiste omkadering en aantrekkelijke voorwaarden voor leerkrachten.

Enkel zo blijft het zorgpersoneel gemotiveerd aan het werk, kiezen we voor kwaliteit en sluiten we geen enkel kind, geen enkele ouder uit.

Een stem voor Groen is een stem voor een toekomst waarin iedereen meetelt, waarin we zorgen voor onze planeet en voor elkaar.