Kamperen of niet?

05 Maart 2016

Binnenkort is het weer zo ver: ouders beproeven hun geluk om een plaatsje in de school van hun keuze te vinden voor hun kind. Drie scholen in Merelbeke kampen nu al met een plaatstekort: Sint-Michielsschool, Sint-Elooischool en het Paus Johannescollege. Dan is kamperen voor de schoolpoort vaak de enige uitweg, maar niet haalbaar voor alle ouders. Bovendien pleit Groen voor een duurzame oplossing, zoals een digitaal aanmeldingsplatform en duidelijke voorrangsregels die in alle scholen gelden. In Gent is men overgegaan tot een centraal meldingssysteem voor alle scholen van alle netten. Ouders kunnen vijf scholen van hun voorkeur aangeven en krijgen er een aangewezen op basis van de afstand thuis ? school of werkplek ? school. Zo bereikt men ook een mooie sociale mix.Kinderen die in de kleuterklas en de lagere school te voet of met de fiets zich kunnen verplaatsen, zijn het best gebaat met een school in hun buurt. Groen pleit er voor dat Merelbeekse kinderen naar Merelbeekse scholen kunnen gaan, maar door het beperkte aantal vrije plaatsen lijkt dat nu onmogelijk.

Lieve vroeg de schepen of ze bereid is om ? in navolging van Gent -   de regisseursrol op te nemen in dit dossier. Voor het schooljaar 2014-2015 lijkt dit helaas al te laat.

Schepen Van De Steene gaf toe dat er ook dit jaar voor de schoolpoort zal gekampeerd worden. Er geldt in het gemeentelijk onderwijs voorrangsmaatregelen, eerst komen broertjes en zusjes in aanmerking, daarna kinderen van het schoolpersoneel en kinderen uit de buurt. In scholen van andere netten kan de schepen deze regels niet opleggen, al zou het niet slecht zijn om daarnaar te streven. Het bestuur wil ook een digitaal inschrijvingsplatform oprichten, maar de timing is nog niet bekend.