Ganse buurt straal genegeerd

29 November 2014

Ganse buurt straal genegeerd

Tijdens de gemeenteraad van dinsdag 16 december stelde gemeenteraadslid Frank Monsecour(Groen!) een vraag over de oprichting van een buispyloon voor zendmasten op de parking van de gemeentehallen. Die komt ter hoogte van de Kloosterstraat, naast het voetbalplein van FC Merelbeke. De wijze waarop het Schepencollege dit dossier behandelt in tegenstelling tot de aanpak van het GSM-dossier in de Molenstraat, is zeer onrechtvaardig. In de Molenstraat gaf het huidig College een vernietigend advies aan de Gewestelijk ambtenaar terwijl voor de buurtbewoners rond FC Merelbeke zelfs geen openbaar onderzoek werd georganiseerd. De ene Merelbekenaar is blijkbaar minder waard dan de andere, reageert Frank verontwaardigd.(CD&V-NVa/VLD-SPa)

Vergunning verleend

Op 4 juni 2008 werd door de gewestelijk stedenbouwkundig ambtenaar een vergunning afgeleverd aan een telecombedrijf onder de titel : vervangen van een bestaande 36 m vakpyloon door een 33 m buispyloon, aanbrengen van antennes en plaatsen van bijhorende technische installatie. Deze misleidende omschrijving verwijst niet naar een mast die er reeds stond maar naar een vergunning die op 15 december 2005 werd afgeleverd voor een inplanting van een dergelijke installatie naast de brandweerkazerne. De mast werd toen niet gezet, o.a. omdat de brandweer dat niet zag zitten. In de nieuwe vergunning van 4 juni 2008 komt de Universele Mobiele Telefoon Mast (UMTS) aan het eind van de parking van de gemeentehallen te liggen, pal naast het voetbalplein van FC Merelbeke. Een UMTS-mast dient om veel informatie als bewegende beelden en internet te kunnen ontvangen via GSM.

Werken gestart zonderbekendmaking

Eind november werd gestart met de voorbereidende werken voor de oprichting van een zendmast op de parking van de gemeentehallen. Op dinsdag 9 december werd de mast van 33 m ter plekke gebracht. Op woensdag 17 december besliste een rechter in kort geding dat de mast niet mag worden geplaatst tot de Raad van State een uitspraak doet over de geldigheid van de vergunning. Bij de start van elk bouwwerk dient normaal een grote gele affiche te worden uitgehangen zichtbaar vanaf de straatkant. In dit dossier was die in geen kanten te bespeuren, wat een ernstige overtreding is.

Lees in bijlage de volledige perstekst.