Fietsers zwaar te verduren

05 Maart 2016

Donderdagochtend 17 juli is het hoofditem in het nieuws de enorme stijging van het aantal fietsongevallen in België. Later op de dag verdwijnt dit item naar de achtergrond door het tragische nieuws van het neergeschoten vliegtuig boven Oekraïne. Ook het staakt het vuren in Gaza wordt opgegeven. Groen wil via deze weg haar medeleven betuigen aan de nabestaanden van alle slachtoffers. Naast beide wereldschokkende gebeurtenissen trok het artikel over de fietsers mijn aandacht. Grote boosdoener voor de fietsongevallen zijn de onveilige fietspaden. Mobiliteitsexperts betreuren dat sommige gemeenten bewust onveiligere fietspaden aanleggen om toch maar extra parkeerplaatsen te creëren. Deze week las ik toevallig enkele bewonersbrieven over de halsbrekende toeren van fietsers  in Merelbeke. In schoolomgevingen bijvoorbeeld is parkeren op fietspaden schering en inslag, waardoor fietsers zich ? met alle risico's vandien ? op de weg moeten schieten.Een deel van de Verlorenbroodstraat ? een toegangsweg tot het Liedermeerspark nota bene ? heeft niet eens een fiets- en voetpad. Een straat die ? wanneer Flora dichtstropt ? helaas een veelgebruikte sluipweg is van en naar de R4. En bestuurders die files proberen vermijden durven de toegelaten snelheid wel eens aan zijn laars te lappen. Buurtbewoners houden hun hart vast voor ernstige ongevallen. Als verwoed fietser en inwoner van Flora is deze problematiek mij helaas niet onbekend. Het tweerichtingsfietspad in de Fraterstraat bijvoorbeeld is geen pretje, zeker niet met kinderen. Auto's scheren rakelings langs het fietspad en menig bus rijdt niet zelden met één wiel op het fietspad. Als je als fietser dan de file voorbijrijdt, maak je wel eens een klein vreugdesprongetje, de geur en ongezonde lucht die je er gratis bij krijgt, maakt je in één klap minder enthousiast. En probeer maar eens op spitsuur veilig de brug over de Ringvaart over te komen.

Als je dan nog eens het ene na het andere appartement als paddestoelen uit de grond ziet schieten, weet je dat er in de toekomst nog meer mensen in diezelfde file zullen staan. Om deze bestuurders te overtuigen over te stappen op de fiets, moeten de fietspaden veiliger en aangenamer. Het helpt ook niet dat bussen in diezelfde file staan om mensen te bewegen naar het openbaar vervoer.

Er is dus ook in Merelbeke nog veel werk aan de winkel. Deze ongemakken leiden al te vaak tot ongevallen. Voor Groen mag dit probleem dan ook bovanaan de politieke agenda komen.